A look inside the eagle’s nest: Philip Somers

Philip Somers

Duidelijke communicatie, een sterke juridische analyse en eerlijkheid, dát is waar partner Philip voor staat. Ontdek hier meer over de talenknobbel van AGLO’S!

(lees verder onder de foto)
A look inside the eagle’s nest: Philip Somers

Wie is Philip?

Ik ben geboren in Grobbendonk, maar heb bijna heel mijn schoolcarrière in Herentals doorgebracht. Dat maakt dat ik misschien net iets meer Herentalsenaar ben, waarmee ik Grobbendonk – het dorp van mijn ouders en grootouders – niet wil verloochenen uiteraard.

Daarnaast heb ik altijd een voorliefde voor reizen en talen gehad. Ik koos er dan ook voor om op Erasmus naar Italië te vertrekken en in het Italiaans te studeren. Het geschreven en gesproken woord ligt mij nauw aan het hart. Allicht zit het in mijn DNA met een vader die als leraar Nederlands voor de klas stond.

Bovendien ben ik in de eerste plaats een familieman en vind ik mijn geluk in de kleine dingen van het leven, maar vooral ook in het moment. Als je het grote geluk nastreeft, loopt het namelijk van je weg: het kleine geluk komt gewoon op je pad.

Waarom hoor je thuis in het arendsnest van AGLO’S?

Omdat ik ervan overtuigd ben dat wij samen met ons team zeer veel kwaliteit kunnen garanderen in het ondernemingsrecht. Ik timmer graag elke dag aan AGLO’S om altijd het beste te kunnen bieden aan onze cliënten. Het arendsnest van AGLO’S is voor mij vooral verfrissend, vernieuwend en staat voor een nieuwe vorm van advocatuur.

Waarom kloppen mensen bij AGLO’S aan?

Wanneer je op zoek bent naar gespecialiseerd juridisch advies, ben je bij ons aan het juiste nest. We werken al jaren in de praktijk en kunnen samen tonnen ervaring bieden. Bovendien zijn we curatoren waardoor we de interne werking van een onderneming of vennootschap heel goed kennen. We kunnen met kennis van zaken business problems aanpakken.

Daarnaast maken we duidelijk dat wanneer er zich een geschil voordoet, de ondernemer in kwestie nét te laat bij ons heeft aangeklopt. We adviseren daarom aan onze cliënten om een goede juridische basis uit te werken via legal strategy. Je business goals bereiken houdt namelijk ook een juridisch pad in dat bewandeld moét worden.

Wat betekent een business lawyer zijn voor jou?

Je kennis en praktijkervaring aanwenden om de klant zo snel en zo efficiënt mogelijk een oplossing te bieden. De rechtbank is hierbij vooral te vermijden, maar soms ook onvermijdelijk. Het lijkt een beetje op diplomatie: in het slechtste geval moet je een leger kunnen inzetten om iets op te lossen. Natuurlijk enkel wanneer het niet anders kan en wanneer onderhandelingen met zekerheid vastgelopen zijn.

Als je toch naar de rechtbank trekt, verlies je de controle over de uitkomst en laat ondernemers dat nu net graag willen weten op voorhand, net zoals de kosten. Een gerechtelijke procedure biedt helaas op geen énkele van die vragen een sluitend antwoord.

Zelf koos ik in mijn jonge jaren voor business law omdat ik hou van de zakelijke no-nonsense mentaliteit die erbij komt kijken. Ondernemingsrecht is rechttoe, rechtaan en net iets minder emotioneel dan andere rechtstakken. Vooral de cliënten weten wat ze willen en dat is oplossingsgericht werken.

Wat is er veranderd in het ondernemingsrecht door de jaren heen?

Op juridisch vlak is zo goed als alles vernieuwd én is alles complexer geworden. Overigens is het ondernemingsrecht meer gereglementeerd, zéker bij relaties tussen ondernemers. Dat was vroeger veel minder het geval. Bovendien zorgt die toegenomen complexiteit ervoor dat je als advocaat wel een specialist moet zijn. Elke rechtstak is een vak op zich.

Wat maakt van jou een goede advocaat?

Duidelijke communicatie, een sterke juridische analyse en vooral heel erg veel eerlijkheid. Ik zeg altijd waar het op staat en durf tegen klanten ingaan als het echt nodig is. Ik vergelijk dat vaak met medicatie die slecht smaakt: een bittere pil om te slikken, maar nodig om weer beter te worden.

Daarnaast zorgt de talenkennis die ik bezit ervoor dat ik probleemloos aan internationale dossiers kan werken.

Work hard, play hard… wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik rijd wel eens met de koersfiets rond samen met mijn kameraden uit wielerclub De Punchers in Herentals. Vriendschap en sport worden hier op een ideale manier gecombineerd.

Mijn jeugd bracht ik als windsurfer door op het strand, maar sinds mijn studies is de liefde voor de bergen veel groter geworden. Daarom dat ik sinds een paar jaar aan paragliding doe en boven in de lucht helemaal tot rust kom. Ook een nacht in een tentje, hoog in de bergen onder de sterrenhemel, zie ik helemaal zitten.

Als ik mijn ideale dag moet omschrijven, bestaat die uit heel eenvoudige zaken: een lekkere koffie drinken bij het lezen van de krant, koken voor het gezin of voor vrienden, gitaar spelen, een uurtje sporten en het lezen van een goed boek aan de haard. Ik lees vooral non-fictie gezien mijn interesse in geopolitiek. Aan de KU Leuven ontstond namelijk mijn interesse om diplomaat worden mede gestuurd door mijn liefde voor avontuur en reizen. Het is uiteindelijk advocaat geworden, net zo mooi.

Wat is je favoriete podcast, boek of film?

Ik ben een adept van “How I built this”, een Amerikaanse podcast bestaande uit diepgaande gesprekken met ondernemers. Vaak zijn dat bekende ondernemingen als Starbucks, Five Guys of Burton Snowboards. Ik vind de podcast dan ook zeer leerrijk: geloven in je project en nooit opgeven, want makkelijk is het nooit.

Mijn absolute lievelingsfilm is “The Deer Hunter”. Het verhaal vertelt over drie vrienden die in hun jeugdig enthousiasme naar de Vietnamoorlog vertrekken en er nooit helemaal van terugkomen. De film zit vol levenswijsheid en daar ben ik grote fan van.

Ik werd echter wel het meest aangegrepen door het biografische boek “De beproeving” van Béatrice Saubin. Ze schrijft over haar trauma, waarbij ze misbruikt werd door een drugssmokkelaar en door diens toedoen in een dodencel terechtkomt in Maleisië. Ik las dit boek ooit op skivakantie en werd er dermate door aangegrepen dat ik vaak later op de piste aankwam.