De Bedrijfsfiets: wat kan en waar loopt het spaak?

I want to ride my bicycle, I want to ride my bike… Staat Queen tegenwoordig bovenaan in de playlist van jouw werknemers? Dan is het misschien tijd om het leasen van een bedrijfsfiets te overwegen! Een fiets zorgt voor minder files, meer beweging en een beter milieu, ideaal toch? Maar wat mag en waar loopt het meestal spaak? Wij trappen jouw fietsbeleid met deze blogpost alvast in gang.

(lees verder onder de foto)
De Bedrijfsfiets: wat kan en waar loopt het spaak?

Optie 1: een bedrijfsfiets

Je kan als bedrijf kiezen om een aantal fietsen aan te kopen en deze ter beschikking te stellen voor je werknemers. In dit geval blijf je als bedrijf eigenaar van de fietsen, ook als het arbeidscontract met één van je werknemers wordt beëindigd. De fiets is in dit geval dus nooit eigendom van de werknemer.

De mogelijkheid om van een bedrijfsfiets gebruik te maken kan een surplus zijn bovenop de normale verloning of kan tegen een deel van het loon, als financiering van de fiets. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om een deel van het mobiliteitsbudget (i.e. het recht om een bedrijfswagen in te ruilen voor een jaarlijks budget, waarmee een werknemer zelf zijn vervoermiddel kan kiezen en financieren) in te zetten in ruil voor het gebruik van de bedrijfsfiets.

Laptop op de bagagedrager en gaan!

Alvast héél interessant om te weten: gebruiken je werknemers de fiets voor hun woon-werkverkeer? Dan is de tweewieler 100% aftrekbaar voor jouw bedrijf. Je werknemers worden voor dit voordeel dan ook vrijgesteld van belasting en RSZ-bijdragen.

Waar loopt het spaak?

Wanneer je kiest voor de aankoop van bedrijfsfietsen, dan moet je bedrijf natuurlijk over voldoende liquide middelen beschikken om de aankoop te doen. Afhankelijk van het aantal en het type fiets, kan de investering aardig oplopen.

Daarnaast mogen werknemers de fietsen gebruiken, maar je mag er geen schenken, dat kan beschouwd worden als verdoken loon.

Optie 2: een fietslease

Een andere mogelijkheid is een fietslease: hierbij huurt de werknemer een fiets via jou, de werkgever, en dit op lange termijn. Meestal is er aan het einde van het leasecontract een mogelijkheid tot overname: de werknemer kan de fiets dan aankopen, aan een bedrag dat minimaal 16% van de aankoopwaarde bedraagt.

If you love it, then you should put a lease on it!

In de meeste gevallen betaalt de werknemer tijdens de fietslease, meestal gedurende 3 jaar, een maandelijkse bijdrage voor de fiets. Maar dit vervoermiddel kan ook deel gaan uitmaken van een flexibele verloning: de leasekost wordt dan rechtstreeks verrekend met het brutoloon, wat fiscaal weer voordelig is voor jou als werkgever.

Ook hier geldt dat als de werknemer de fiets gebruikt voor zijn woon-werkverplaatsing, hij of zij minder belastingen moet betalen. Daardoor heeft de leasefiets een groot voordeel ten opzichte van de bedrijfswagen, die nu én in de toekomst steeds zwaarder belast wordt.

Waar loopt het spaak?

Besluit je werknemer om vroegtijdig zijn fiets aan de haak te hangen (aka ontslag)? Dan krijgt hij of zij de optie om de leasefiets aan te kopen (hetzij aan een hoger bedrag dan normaal op het einde van het contract) of moet er een verbrekingsvergoeding betaald worden, omdat het leasecontract nog niet ten einde liep.

En, ben je al (fiets)pumped?

Hebben we je kunnen overtuigen van de vele voordelen van een bedrijfs- of leasefiets en wil je binnen jouw bedrijf graag extra hard inzetten op het gebruik van deze tweewieler? Dan is het nice to know dat kosten die gemaakt worden om het gebruik van de fiets te stimuleren, zoals het plaatsen van een fietsenstalling, kleedruimtes, fietsvergoeding en dergelijke, in beide gevallen 100% fiscaal aftrekbaar zijn.

Trek op tijd aan de fietsbel!

Er zijn heel wat opties om je werknemers op een voordelige manier te laten genieten van een bedrijfs- of leasefiets, maar een duidelijk beleid is (zoals altijd) een must. Voorkom het spaak lopen van je fietsbeleid en zet alles helder en duidelijk op papier. Hulp nodig om alles in gang te trappen? Zet dan even een demarrage in richting AGLO’S en neem snel contact op via deze link.