EHBO: 4 tips bij het opstellen en afsluiten van contracten

In de reeks EHBO – Eerste Hulp Bij Ondernemen – lijsten we vandaag 4 tips op voor de ondernemer die op het punt staat een contract op te stellen of zelf te ondertekenen. Tijd en aandacht besteden aan het opstellen van een goede overeenkomst, kan achteraf veel leed, tijd- en geldverlies voorkomen. Goed nieuws: het lezen van dit blog kan je dus alvast zien als een waardevolle investering.

(lees verder onder de foto)
EHBO: 4 tips bij het opstellen en afsluiten van contracten

1. Hanteer zélf de pen

Zo wéét je dat er staat wat je bedoelt. Door zelf de pen ter hand te nemen sta je strategisch meteen een heel eind verder dan je wederpartij.
Als goede huisvader zal je er natuurlijk altijd zelf het beste over waken dat al wat jouw belangen dient, ook correct neergeschreven is. Het is daarnaast altijd moeilijker om iets op te merken dat er niet staat, dan een opmerking te maken over wat er wél staat. Extra tip: wat er niét staat, kan je een belangrijk strategisch voordeel opleveren…als je zélf de pen hanteert.

2. Teken alleen wat je begrijpt

Lijkt een evidente tip, maar het is moeilijker dan je denkt! Veel ondernemers vinden vaak de moed niet om toe te geven dat bepaalde clausules minder duidelijk voor hen zijn dan de instructies van een zelf te assembleren Zweedse boekenkast. Een ondernemer die ondertekent wordt geacht begrepen te hebben wat er staat… en dat is vaak véél meer dan hij of zij zich realiseert. Durf daarom om hulp vragen wanneer je door het bos de bomen niet meer ziet. Future you will thank you!

3. Minder contractuele vrijheid

Ooit, heel lang geleden… hadden ondernemingen zowat dezelfde vrijheid als een dichter: zo konden zowat alles in hun contracten neerpennen wat hun hartje begeerde. Die tijd is (gelukkig) lang heen. Sinds de wet van 4/4/2019 op de onrechtmatige bedingen in B2B-contracten, is die vrijheid behoorlijk aan banden gelegd.

Bepaalde poortjes werden door de wet standaard gesloten, maar uiteraard kan je ze – met de juiste advocaat (aka poortwachter) aan je zijde – wel opnieuw open zetten. De kunst is alleen: het (correct) doen!

4. Investeer in een juridische bril

Beschouw de redactie of revisie van een contract niet als een kost maar als een investering in je bedrijf. Gebruik ons eagle eye om de obstakels én opportuniteiten te spotten en noteren of laat ons op z’n minst het brillendoekje zijn dat jouw juridische bril van de nodige opfrissing voorziet. Geloof ons, die investering betaalt zich in no time terug, zéker in het geval van een geschil.

 

Aarzel vooral niet om contact op te nemen, onze legal eagles staan klaar om de nodige zorgen toe te dienen in geval van nood (maar nog liefst ervoor)! Maak meteen een afspraak of laat een bericht achter via onze contactpagina.