Een bedrijfspand kopen als ondernemer: what do you need to know?

Een bedrijfspand kopen als ondernemer: what do you need to know?

Wanneer je als ondernemer een bedrijfspand wil aanschaffen, wik en weeg je best vooraf alle pro’s en cons. Die grondige analyse is nodig om fiscaal de juiste keuze te maken. Wij zoomen in deze blog in op volle eigendom, vruchtgebruik en recht van opstal.

(lees verder onder de foto)
Een bedrijfspand kopen als ondernemer: what do you need to know?

Een bedrijfspand aanschaffen, kan dat ook privé?

Het antwoord is ja… maar of dat de beste keuze is voor jou, is een andere zaak. Je dient hiervoor alles met privégelden te bekostigen en mag – om onbelast te blijven – het pand pas na minstens vijf jaar opnieuw verkopen.

Baat je een eenmanszaak uit? Dan zijn alle kosten en ook de afschrijvingen fiscaal aftrekbaar. De meerwaarde van je pand bij een verkoop is wél belastbaar. Zit je in een vennootschap, dan kan je het pand aan je vennootschap verhuren. Dit noemen we een persoonlijk recht.

Aankopen met een vennootschap

Via de vennootschap kan je een pand echter ook aankopen en hierin heb je vier opties. We zetten deze voor jou kort op een rij:

1. Aankoop in volle eigendom
Dit betekent dat jouw vennootschap het volledige aankoopbedrag financiert én dat alle kosten aan de vennootschap toebehoren. Denk hierbij aan herstellingen, onderhoudskosten, verzekeringen, …

Het pand kan wél worden afgeschreven (met uitzondering van de grond) waardoor je de belastbare winst van je onderneming kan beperken. Verkoop je het pand? Dan kan de meerwaarde belast worden en lopen de kosten mogelijk hoog op.

Daarom adviseren we wel vaker om je onderneming als een zakelijk recht aan te kopen, in het bijzonder vruchtgebruik, recht van opstal en erfpacht.

2.Vruchtgebruik
Je vennootschap kan het vruchtgebruik verwerven door een gesplitste aankoop te doen, waarbij je privé de blote eigendom aankoopt. Op die manier bezit je onderneming het genot van het pand en kan er – afhankelijk van de aard van de kosten – gekeken worden wie deze op zich dient te nemen. Bovendien schrijft je vennootschap het volledige vruchtgebruik af.

Op het einde van de periode van vruchtgebruik (met een wettelijk maximum van 99 jaar), dooft het recht automatisch uit en word je privé volle eigenaar van het bedrijfsgebouw zonder taxatie. Daarom is het belangrijk om alles in een mooi contract te gieten, zodat dit transparant is voor de fiscus.

3.Recht van opstal
Recht van opstal betekent dat er een grondeigenaar is én een eigenaar van de opstal of het gebouw zelf. Wanneer je als ondernemer een mooi stuk grond hebt gekocht en je hier een bedrijfspand op wil bouwen, kan je dus van deze mogelijkheid gebruik maken. Hier kan je opnieuw het gebouw volledig afschrijven tijdens de volledige gebruiksduur.

Net als bij vruchtgebruik word je na verloop van tijd eigenaar van de grond én van het pand dat erop staat. Maar is dit wel voordelig? Wanneer je berekening (voor de vergoeding die aan het einde van het recht van opstal verschuldigd is aan de vennootschap) goed onderbouwd is, maak je minder kans op taxatie.

Wat neem je mee?

In veel gevallen zal vruchtgebruik de voordeligste keuze zijn, omwille van het belastingsvoordeel. Toch hoeft het zeker niet altijd zo te zijn.

Wanneer je vragen hebt over je mogelijkheden, maak je best een afspraak met één van onze eagles. Wij stippelen samen met jou het pad naar succes uit, en ook die naar de voordeur van je nieuwe bedrijfspand!